Магазини „Стената” дариха сумата от 4 000 лева на Асоциация на парковете в България за кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“. Средствата бяха събрани благодарение на участниците в юбилейното десето издание на Байк и Рън за Чепън 2021. Едно от най-обичаните и посещавани състезания за планинско бягане и колоездене за професионалисти и любители се проведе на 16 октомври 2021 година.

Под надслов „Адреналин с кауза 2“ организаторите на състезанието разшириха усилията си за опазване на природата, като прегърнаха и идеята за съхранението на вековните дървета в България. Кампанията ще бъде подкрепена и в тазгодишното състезание „Байк и Рън за Чепън“, което ще се проведе на 15 октомври 2022 година.

Вековните дървета са пазители на величието на българските гори. Те са неми свидетели на исторически събития и съхраняват народните традиции. Глътка въздух и зрителна наслада за неспокойния дух на градския човек. Но твърде много от тях все още са лишени от институционална защита и са заплашени от унищожаване заради строежи, сеч или липса на инфомираност.

За да променят това, Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ стартираха през 2020 година кампания, чиято цел е да ускори процеса на обявяването и защитата на вековни дървета в България.

Кампания "Да съхраним вековните дървета"
Кампания „Да съхраним вековните дървета“. Илюстрация: „Биотопно дърво“, автор: София Попйорданова

Магазини „Стената“ е официален партньор на каузата, като израз на своята вече 10-годишна мисия за подкрепа на активния начин на живот и отговорно отношение към природата. Средствата от дарението ще дадат възможност за дългосрочното изпълнение на целите на кампанията и подготовката на предложения за обявяване на още повече ценни дървета.

Какво беше направено от Асоциация на парковете в България до момента за съхраняване на вековните дървета на България?

1.    Предложихме на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да обяви 84 вековни дървета за защитени, от които вече са обявени:

  • три дъба пърнара, в непосредствена близост до параклиса „Св. Илия“, намиращ се в с. Калиманци, община Сандански, Област Благоевград
  • три вековни дървета от вида полски ясен, намиращи се в град Горна Оряховица;
  • вековен чинар в с. Долна Градешница
  • вековен цер в землището на село Камилски дол, община Ивайловград.

2.    Започнахме посещения на място на още над 70 дървета, които получихме като нови предложения от граждани и институции.  

3.    Изискахме по реда на Закона за достъп до информация списък с GPS координати на всички вековни дървета, които са вече защитени.

4.    На база на тази информация Data for Good изготвиха wiki карта с всички дървета, за които има GPS координати (за 300 от общо 2214 няма данни). Картата е достъпна и може да се допълва тук: https://w.wiki/4huv

Повече за инициативата „Да съхраним вековните дървета на България“ може да научите тук: https://priroda.parks.bg/da-sahranim-vekovnite-darveta-na-balgaria/ 

 „Да съхраним вековните дървета в България“ се осъществява в рамките на проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП. Кампанията е подкрепена още от Фондация Екообщност и Изпълнителна агенция по горите.