На 25.02.2021 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще проведат първото от серия онлайн обучения Застъпници за природата. Темата e „Оценка на въздействието на един проект върху природата и защо строителството в Рупите е незаконно?“.

Уебинарът е безплатен, като се изисква предварителна регистрация: https://zoom.us/…/regi…/tJAvcOCtqj0tGN2DAHJMgabYUsnaPTOBe-CQ

Програмата

Обучението ще отговори на следните въпроси:

  • Каква е връзката между инвестиционно намерение и Законите за опазване на околната среда и за биоразнообразието (ЗООС и ЗБР)?
  • Какво представлява оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), Екологична оценка (ЕО) и Оценка за съвместимост (ОС)
  • Каква е процедурата за провеждане на ОВОС, ЕО и ОС?
  • Как ОВОС, ЕО и ОС дават възможност на гражданите да заявят своята позиция и да поискат промяна на проекта или спиране на строителство, застрашаващо природата?
  • Примери за успешни граждански кампании.

Втората част на обучението ще разгледа темата за ОВОС, ЕО и ОС в случая със строителството в местността Рупите.

Rupite

Проектът за строеж на вилни къщи и СПА комплекс на метри от минералните извори и църквата на баба Ванга възмути местни хора и граждани от цялата страна. Протести се организират още от 2018 г. и се сформира гражданска група „Спаси Рупите“. 

Rupite

Институциите твърдят, че всички необходими разрешителни са осигурени. Дали обаче те отговарят на закона? Наистина ли строежът няма да увреди неповторимата природа в региона и какво можем ние, гражданите да направим, за да не позволим това сакрално място да се превърне в поредното бетонно безумие в България? 

Лектори

Лектори ще бъдат Андрей Ковачев и Петко Цветков от СДП БАЛКАНИ, а в дискусията ще участват Тома Белев, Симеон Арангелов, Зорница Стратиева от АПБ.  

Регистрация

Участието е безплатно след регистрация на линка: https://zoom.us/…/regi…/tJAvcOCtqj0tGN2DAHJMgabYUsnaPTOBe-CQ

Запис от обучението

Обученията „Застъпници за природата“ (https://priroda.parks.bg/) се организират в рамките на проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП.