В неделя, 4 октомври, се проведе доброволческа акция за разчистване на изгорелия дървен материал и изнасяне на боклуци от Драгоманското блато. Акцията се организира от магазини Стената, Община Драгоман и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и беше част от съпътстващите събития на тазгодишното издание на БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН | Адреналин с кауза. По време на акцията бяха демонтирани и изнесени обгорелите участъци от дървените пътеки с дължина 200 м, беше окосена растителността (тръстика и папур), която беше обрасла около разрушените мостчета и бяха събрани боклуци от района. Изгорелият материал ще бъде изнесен от Община Драгоман, а здравите дъски ще се използват отново.

Ето какво написа Любомир Попйорданов, собственик на магазини Стената, във фейсбук след проведената акция:

Над 40 души посветиха този прекрасен ден на природата, на доброволчеството, и на идеята да се прави нещо добро. Над 200 метра изгоряла и прогнила дъсчена конструкция пътека, бяха общо демонтираните материали, почти изцяло изнесени до пътя. До паркинга бяха извадени и всякакви боклуци от жабуняка . обувки, тигани, вилици, ножове, чинии, дори … ръчен часовник Casio, без да броим традиционния боклук по водоемите. Искам да благодаря на всички вас, които ни заредихте с вашия ентусиазъм!!!

А ето и репортаж на Нова телевизия за акцията:

Припомняме, че на 22 януари 2020 г. избухна голям пожар в блатото, който изпепели 80% от растителността във влажната зона и унищожи посетителската инфраструктура – дървени пътеки и метална кула за наблюдения на птици. Последва дарителска кампания за възстановяване на достъпа до влажната зона, която обедини фирми, организации, местни хора и приятели на Драгоманското блато. Със събраните средства ще се възстановят 200 м от дървените мостчета, като се използва по-здрава и устойчива конструкция с метална основа.

Нашите приятели от магазини Стената и Българска асоциация за алтернативен туризъм още преди години разпознаха красотата и ценността на карстовия комплекс Драгоманско блато и Чепън планина. Като начин да се популяризира мястото и да се развие неговия туристически потенциал през 2012 г. се организира за първи път велосипедното състезание Байк за Чепън. Оттогава досега организаторите подкрепят каузата на СДП БАЛКАНИ за опазване на най-голямото карстово блато в България, което е обявено за влажна зона с международно значение. Тази година след пожара магазини Стената започнаха редица инициативи в подкрепа на възстановяване последствията от пожара:

  • част от таксата за участие за състезанието е за ремонт на мостчетата
  • в продажба е и специален бъф, част от цената на който също ще бъде дарен за каузата
  • проведе се и доброволческа акция за разчистване на блатото

До момента магазини Стената са дарили 1 600 лв. от регистрационните такси, постъпили до 5 август 2020 г. Предстои да се направи дарение за събраните средства от останалите такси и продадените бъфове.

Договор за дарение

Ако желаете да подкрепите каузата, може да го направите като:

Повече снимки от акция във фейсбук страницата на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Ако се интересувате да научите за последствията от пожара за биоразнообразието, може да прочетете нашите статии тук и тук.

Драгоманското блато през 2015